Tilaesittely

Tilamme sijaitsee Varsinais-Suomessa Kosken Tl kunnassa. Viljelemme pääasiassa viljaa sekä mansikkaa ja hernettä. Tällä hetkellä meillä kasvaa yhteensä 1000 neliön alalla kasvihuonemansikkaa.

Kasvihuonetuotanto

Mansikan kasvihuonetuotanto alkoi vuosituhannen vaihteen tuntumassa. Ensin taimet istutettiin 600 neliön kaarihuoneeseen, pari vuotta myöhemmin ostettiin toinen pleksihuone. Tällä hetkellä mansikkaa on lasialaisessa viljelyssä noin 1000 neliötä.

Poimitut mansikat pakataan 250g kannellisiin rasioihin ja rasiat 10 kpl:n laatikoihin. Uuden kylmiön ansiosta voimme jäähdyttää mansikat, jotka näin säilyvät hieman pidempään. Laatikot toimitetaan mahdollisimman nopeasti myyntiin tai suoraan kuluttajalle.

Kasvihuoneessa lajikkeina käytetään Elianny-lajiketta. Eliannya meillä oli myös vuonna 2008 vahingossa, mutta se vahinko osoittautui myönteiseksi.

Myös kasvihuonetuotannossa pyrimme mahdollisimman torjunta-aineettomaan viljelyyn. Käytämme esim. vihannespunkkien torjuntaan petopunkkeja, jotka ovat vihannespunkkien luontaisia vihollisia. Lannoitteina käytämme tavallisia vesiliukoisia lannoitteita, jotka voi antaa kasveille suoraan kastelun yhteydessä.

Tippukastelu, lannoitus ja tuuletus tapahtuu automatiikan avulla. Molemmissa huoneissa on myös sumutusautomatiikka, joten kuumina päivinä saamme myös kosteutta päältäpäin. Samalla kasvi viilenee ja sillä on mukavammat olot.

Historia

Tilan nykyisen isännän vanhemmat ostivat ja raivasivat itselleen peltoa. Tuolloin tilalla viljeltiin pääosassa viljaa ja jossain määrin vihanneksia. Talon Raili-emäntä kävi myös tilan ulkopuolella töissä, hän toimi Kosken-Mellilän 4H-yhdistyksessä toiminnanjohtajana. Esko-isäntä teki tilan töitä sekä urakoi omilla koneillaan lähiseuduilla. Vuonna 1990 perheen nuorin poika valmistui agronomiksi ja samana vuonna tehtiin sukupolvenvaihdos. Silloin tuore maisteri otti tilan johdon käsiinsä.

Tilan nykyistä toimintaa

Pikku hiljaa uuden isännän aikana tila siirtyi mansikan viljelyyn. Ensimmäiset taimet istutettiin 1990-luvun alussa. Niistä ajoista tila on entistä enemmän painottunut mansikan viljelyyn. Nykyisin mansikkaa kasvaa noin kolmella hehtaarilla ja mukaan on tullut jossain määrin myös herne.

2001 aloitettiin kasvihuonemansikan viljely. Ensin huoneissa piti viljellä tomaattia, mutta kilpailun kiristyessä päätettiin rohkeasti kokeilla mansikan viljelyä kasvihuoneessa. Nykyisin tilalla kasvaa keväisin 1000 neliöllä mansikkaa. Mansikat kypsyvät äitienpäivän jälkeen ja sesonkia kestää kuukauden verran.

Tällä hetkellä tilan Heikki-isäntä tekee tilan töitä, mutta käy säännöllisesti myös opettamassa uusia agrologeja Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan yksikössä. Tilan töissä on myös Heikin puoliso Essi.